TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan
11:40; 9-09-2016 0 600
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan
Republica Kîrgîză a devenit al treilea stat din lumea turcică, cu care autonomia Găgăuză a stabilit relații directe și a trasat perspectivele de cooperare bilaterală.

Text: Ivan Ianacoglo, ziarul "В фокусе недели"

În ultimul an și jumătate, autonomia și-a activizat relațiile politice externe cu țările vecine. În afară de partenerii strategici ai autonomiei ‒ Rusia și Turcia ‒ la un nou nivel de interacțiune au ieșit relațiile cu Turkmenistanul și Kîrgîzstanul. Pînă ce autonomia se pregătește pentru deschiderea grădiniței de copii din Cișmichioi, construcția căreia a fost finanțată de partea turkmenă și lichidarea efectelor inundațiilor din Ceadîr-Lunga, cu sprijinul guvernului turc, autoritățile Găgăuziei stabilesc relații de prietenie cu Kîrgîzstan.

Vizita frățească
La începutul lunii septembrie, la invitația personală a președintelui Kîrgîzstanului, Almazbec Atambaev, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a efectuat o vizită oficială în această țară. În cadrul vizitei, șeful autonomiei a avut o întrevedere cu președintele Kîrgîzstanului la reședința acestuia din Cholpon-Ata.

În cadrul întrevederii bașcanului cu șeful statului kîrgîz, părțile au discutat un spectru larg de probleme ce țin de stabilirea contactelor în domeniul comercial-economic și cel cultural. Irina Vlah și-a exprimat recunoștința față de președinte pentru invitația de a participa la deschiderea celei de-a doua ediții a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor, care au o importanță culturală semnificativă pentru popoarele lumii turcice. Bașcanul a subliniat apropierea istorică a poporului găgăuz și cel kîrgîz, menționînd că ambele aparțin lumii turcice.

În cadrul întrevederii, părțile au identificat posibilele sfere de cooperare bilaterală. În special, au fost discutate posibilitățile de deschidere a centrului culturii kîrgîze la Universitatea de Stat din Comrat, participarea delegației republicii Kîrgîzstan la cel de-al doilea forum investițional de la Comrat, precum și Congresul lumii găgăuze.

Direcțiile prioritare de cooperare între Găgăuzia și Kîrgîzstan, de asemenea, pot deveni agricultura și infrastructura transportului. Președintele Kîrgîzstanului și bașcanul Găgăuziei au convenit asupra intensificării cooperării comercial-economice, orientate spre creșterea operațiunilor de export-import.

Investiții de cinci milioane de ruble
În cadrul vizitei în Kîrgîzstan, bașcanul, de asemenea, a avut o întrevedere cu președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov. Șefii celor două regiuni au discutat despre etapele de realizare a acordului semnat anterior de colaborare comercial-economică, tehnico-științifică și culturală, care prevede implementarea mai multor proiecte comune pînă în anul 2018.

În temeiul înțelegerilor convenite, președintele Tatarstanului a trimis în Găgăuzia lotul de instrumente muzicale în valoare de cinci milioane de ruble rusești. Irina Vlah i-a mulțumit lui Rustam Minnihanov pentru contribuția adusă la dezvoltarea culturii naționale a poporului găgăuz. "Suntem foarte recunoscători pentru colaborarea fructuoasă cu Tatarstanul în domeniul culturii. Cu toate acestea, în prezent, a apărut o problemă cu transportarea în Găgăuzia a două piane", a menționat bașcanul.

La rîndul său, Rustam Minnihanov a promis să se implice în soluționarea acestei probleme în cel mai scurt timp, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD cu referire la serviciul de presă al bașcanului.
"A trebuit să mă informați despre aceste probleme. Voi da indicații ministrului nostru al culturii și el vă va ajuta să rezolvați această problemă. Ar trebui cît mai curînd de livrat acest lot, cu atît mai mult că el deja a fost achiziționat", a spus Rustam Minnihanov.

Păstrînd moștenirea culturală a popoarelor turcice

În perioada 2-5 septembrie, în orașul kîrgîz Cholpon-Ata a avut loc cea de-a doua ediție a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor. La acest eveniment de amploare, comparabil cu Jocurile Olimpice, a adunat nu doar politicieni și sportivi, dar, de asemenea, artiști cunoscuți din întreaga lume. Hipodromul construitul conform celor mai moderne cerințe a adunat în tribunele sale peste 10 mii de spectatori. Printre oaspeții de onoare au fost președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, actorul american Steven Seagal și alți oaspeți de peste hotare.

Președintele Kîrgîzstanului, Almazbec Atambaev a venit cu un cuvînt de salut către cei prezenți și a anunțat oficial despre deschiderea celei de-a doua ediții a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor. "Ideea de bază a jocurilor este apropierea popoarelor și culturilor. Pentru noi, nomazii, este o sărbătoare de revenire la originile noastre, posibilitatea de a arăta copiilor noștri și întregii lumi toate bogățiile culturii de nomazi. Pentru spectatori este o modalitate de a afla ceva nou și de a atinge natura virgină și vechile tradiții, a se famliariza cu ospitalitatea și sinceritatea nomazilor", a spus Atambaev. Pentru participare sunt invitați circa 800 de sportivi din peste 62 de țări.

Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanArticole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

18:29; 23-03-2017
Consiliul orășenesc din Ceadîr-Lunga a ridicat tarifele pentru călătoriile în transportul public
 12
18:17; 23-03-2017
Grevă la Comrat: Comercianții de carne cer autorităților locale să le permită să sacrifice vitele la domiciliu
 13
17:25; 23-03-2017
Vadim Ceban va anunța poziția Comitetului Executiv privind mecanismul de alocare a investițiilor capitale în cadrul unei conferințe de presă
 12
17:17; 23-03-2017
Conducerea Adunării Populare a Găgăuziei a criticat ideea de reformare a serviciului fiscal de stat al Moldovei
 11
17:03; 23-03-2017
Opinie: majoritatea parlamentară va putea retrage mandatele deputaților incomozi
 14
16:38; 23-03-2017
Vitalii Cebanu a propus crearea în Ferapontievca a "ceva de genul colhozului"
 14
16:08; 23-03-2017
Golul fotbalistului clubului "Oguzsport" suporterii l-au recunoscut ca fiind cel mai frumos din etapa a 17-a a Diviziei A
 13
15:59; 23-03-2017
Igor Dodon a discutat cu șefa grupului Adunării Parlamentare OSCE pentru Moldova relațiile dintre Chișinău și Comrat
 14
15:52; 23-03-2017
Deputatul Parlamentului European din Bulgaria Andrei Kovacev a vizitat Găgăuzia
 15
15:20; 23-03-2017
Filipov despre fondul rutier al Taracliei: Banii sunt îndreptați spre crearea condițiilor în administrația raională
 14
15:05; 23-03-2017
Cebanu: "proiectul cu privire la repartizarea investițiilor capitale a fost elaborat de Alexandr Tarnavschii"
 15
14:03; 23-03-2017
"Su-Canal" l-a prins pe consilierul municipal din partea PDM cu utilizarea apei "cu ocolirea contorului"
 14
19:14; 22-03-2017
Locuitorii circumscripției electorale nr. 1 au cerut Curții de Apel Comrat desfășurarea noilor alegeri cu participarea mai multor candidați
 26
18:48; 22-03-2017
Achiziționarea echipamentelor pentru rezidenții programului SARD o efectuează compania de consultanță
 21
18:34; 22-03-2017
Poliția caută caută o discipolă dispărută a școlii-internat din Ceadîr-Lunga în vîrstă de 16 ani
 28
lowhigh
Comunicate de presă
Comunicat de presă: Bașcanul îndeamnă Parlamentul să aprobe modificările la Legea "Privind statutul juridic special al Găgăuziei"
Bașcanul Irina Vlah consideră necesar să informeze organele de conducere ale Congresului puterilor locale și regionale al Consiliului Europei cu privire la hotărîrea discriminatoare a Guvernului Republicii Moldova cu privire la autonomia Găgăuză....
Manipulare informațională înainte de alegeri: titluri care manipulează
„Ideea candidatului comun, ÎNGROPATĂ! «Dacă ajunge preşedinte, Năstase va duce ţara de RÂPĂ»”, a titrat Publika TV la 11 octombrie 2016. Chiar dacă afirmația este luată între ghilimele și reprezentă o generalizare a ideilor formulate într-un talk-show desfășurat la Publika TV, jurnaliștii nu menționează în titlu că acestea sunt doar niște opinii. Astfel, titlul este manipulator deoarece se creează impresia că este vorba de un fapt real.[...

Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan