TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan
11:40; 9-09-2016 0 477
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan
Republica Kîrgîză a devenit al treilea stat din lumea turcică, cu care autonomia Găgăuză a stabilit relații directe și a trasat perspectivele de cooperare bilaterală.

Text: Ivan Ianacoglo, ziarul "В фокусе недели"

În ultimul an și jumătate, autonomia și-a activizat relațiile politice externe cu țările vecine. În afară de partenerii strategici ai autonomiei ‒ Rusia și Turcia ‒ la un nou nivel de interacțiune au ieșit relațiile cu Turkmenistanul și Kîrgîzstanul. Pînă ce autonomia se pregătește pentru deschiderea grădiniței de copii din Cișmichioi, construcția căreia a fost finanțată de partea turkmenă și lichidarea efectelor inundațiilor din Ceadîr-Lunga, cu sprijinul guvernului turc, autoritățile Găgăuziei stabilesc relații de prietenie cu Kîrgîzstan.

Vizita frățească
La începutul lunii septembrie, la invitația personală a președintelui Kîrgîzstanului, Almazbec Atambaev, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a efectuat o vizită oficială în această țară. În cadrul vizitei, șeful autonomiei a avut o întrevedere cu președintele Kîrgîzstanului la reședința acestuia din Cholpon-Ata.

În cadrul întrevederii bașcanului cu șeful statului kîrgîz, părțile au discutat un spectru larg de probleme ce țin de stabilirea contactelor în domeniul comercial-economic și cel cultural. Irina Vlah și-a exprimat recunoștința față de președinte pentru invitația de a participa la deschiderea celei de-a doua ediții a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor, care au o importanță culturală semnificativă pentru popoarele lumii turcice. Bașcanul a subliniat apropierea istorică a poporului găgăuz și cel kîrgîz, menționînd că ambele aparțin lumii turcice.

În cadrul întrevederii, părțile au identificat posibilele sfere de cooperare bilaterală. În special, au fost discutate posibilitățile de deschidere a centrului culturii kîrgîze la Universitatea de Stat din Comrat, participarea delegației republicii Kîrgîzstan la cel de-al doilea forum investițional de la Comrat, precum și Congresul lumii găgăuze.

Direcțiile prioritare de cooperare între Găgăuzia și Kîrgîzstan, de asemenea, pot deveni agricultura și infrastructura transportului. Președintele Kîrgîzstanului și bașcanul Găgăuziei au convenit asupra intensificării cooperării comercial-economice, orientate spre creșterea operațiunilor de export-import.

Investiții de cinci milioane de ruble
În cadrul vizitei în Kîrgîzstan, bașcanul, de asemenea, a avut o întrevedere cu președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov. Șefii celor două regiuni au discutat despre etapele de realizare a acordului semnat anterior de colaborare comercial-economică, tehnico-științifică și culturală, care prevede implementarea mai multor proiecte comune pînă în anul 2018.

În temeiul înțelegerilor convenite, președintele Tatarstanului a trimis în Găgăuzia lotul de instrumente muzicale în valoare de cinci milioane de ruble rusești. Irina Vlah i-a mulțumit lui Rustam Minnihanov pentru contribuția adusă la dezvoltarea culturii naționale a poporului găgăuz. "Suntem foarte recunoscători pentru colaborarea fructuoasă cu Tatarstanul în domeniul culturii. Cu toate acestea, în prezent, a apărut o problemă cu transportarea în Găgăuzia a două piane", a menționat bașcanul.

La rîndul său, Rustam Minnihanov a promis să se implice în soluționarea acestei probleme în cel mai scurt timp, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD cu referire la serviciul de presă al bașcanului.
"A trebuit să mă informați despre aceste probleme. Voi da indicații ministrului nostru al culturii și el vă va ajuta să rezolvați această problemă. Ar trebui cît mai curînd de livrat acest lot, cu atît mai mult că el deja a fost achiziționat", a spus Rustam Minnihanov.

Păstrînd moștenirea culturală a popoarelor turcice

În perioada 2-5 septembrie, în orașul kîrgîz Cholpon-Ata a avut loc cea de-a doua ediție a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor. La acest eveniment de amploare, comparabil cu Jocurile Olimpice, a adunat nu doar politicieni și sportivi, dar, de asemenea, artiști cunoscuți din întreaga lume. Hipodromul construitul conform celor mai moderne cerințe a adunat în tribunele sale peste 10 mii de spectatori. Printre oaspeții de onoare au fost președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, actorul american Steven Seagal și alți oaspeți de peste hotare.

Președintele Kîrgîzstanului, Almazbec Atambaev a venit cu un cuvînt de salut către cei prezenți și a anunțat oficial despre deschiderea celei de-a doua ediții a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor. "Ideea de bază a jocurilor este apropierea popoarelor și culturilor. Pentru noi, nomazii, este o sărbătoare de revenire la originile noastre, posibilitatea de a arăta copiilor noștri și întregii lumi toate bogățiile culturii de nomazi. Pentru spectatori este o modalitate de a afla ceva nou și de a atinge natura virgină și vechile tradiții, a se famliariza cu ospitalitatea și sinceritatea nomazilor", a spus Atambaev. Pentru participare sunt invitați circa 800 de sportivi din peste 62 de țări.

Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanArticole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

18:17; 23-01-2017
Cu leziuni de diferite grade de severitate în urma unui accident rutier s-a ales o locuitoare a municipiului Comrat
 18
17:53; 23-01-2017
Acțiunea "Împreună pentru schimbări": pachete alimentare și lemne pentru foc au primit zeci de locuitori ai autonomiei
 14
17:35; 23-01-2017
Secretarul Consiliului de Observatori al GRT a devenit Ivan Screlea
 19
17:00; 23-01-2017
Procurorii l-au eliberat pe șeful Biroului de probațiune care a bătut la Comrat 3 polițiști
 20
16:54; 23-01-2017
Organizațiile obștești recomandă noii componențe a APG să îmbunătățească cadrul legal în domeniul transparenței
 19
16:35; 23-01-2017
La Comrat se desfășoară lucrările de curățare a trotuarelor de gheață
 24
16:22; 23-01-2017
Răscoala de la Comrat a împlinit 111 ani
 16
15:57; 23-01-2017
FC "Ceadîr-Lunga" a cîștigat "Memorialul lui Piotr Stoianov"
 15
15:22; 23-01-2017
Demararea lucrărilor de construcție a canalizării în satul Avdarma, se preconizează în luna aprilie curent
 14
13:59; 23-01-2017
În satul Samurza, raionul Taraclia, a avut loc o deflagrație
 17
13:56; 23-01-2017
NTV Moldova: cum a fost ales noul președinte al APG
 47
13:53; 23-01-2017
Află penrtu tratamentul căror boli la Comrat pot fi obținute gratuit medicamente
 16
10:29; 23-01-2017
Într-un șanț de pe traseul Chișinău-Cimișlia a fost găsit corpul unei fete de 20 de ani; suspectul de omor a fost reținut
 39
09:35; 23-01-2017
În sudul Moldovei va apărea o rezervație nouă
 33
16:57; 21-01-2017
Pentru moldovenii din Rusia a fost instituit telefonul de urgență
 22
lowhigh
Comunicate de presă
Manipulare informațională înainte de alegeri: titluri care manipulează
„Ideea candidatului comun, ÎNGROPATĂ! «Dacă ajunge preşedinte, Năstase va duce ţara de RÂPĂ»”, a titrat Publika TV la 11 octombrie 2016. Chiar dacă afirmația este luată între ghilimele și reprezentă o generalizare a ideilor formulate într-un talk-show desfășurat la Publika TV, jurnaliștii nu menționează în titlu că acestea sunt doar niște opinii. Astfel, titlul este manipulator deoarece se creează impresia că este vorba de un fapt real.[...
Cetăţenii pot solicita buletine de identitate provizorii gratuite pentru a participa la alegeri
Lista secțiilor de votare din străinătate poate fi accesată pe pagina web a CEC: www.cec.md, la rubrica: „Alegeri prezidențiale”, compartimentul: „Constituirea circumscripțiilor electorale, secțiilor de votare și organelor ierarhic inferioare” (Lista secţiilor de votare peste hotarele țării)....

Analitică

În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanОпрос

Dvs veți participa la acțiunile de protest, organizate de către opoziție?

- Da. Este datoria mea civilă.
- Nu. Opoziția nu va putea schimba nimic.
- Nu mă interesează politica.
- Oare acum se desfășoară acțiuni de protest?