TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan
11:40; 9-09-2016 0 737
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan
Republica Kîrgîză a devenit al treilea stat din lumea turcică, cu care autonomia Găgăuză a stabilit relații directe și a trasat perspectivele de cooperare bilaterală.

Text: Ivan Ianacoglo, ziarul "В фокусе недели"

În ultimul an și jumătate, autonomia și-a activizat relațiile politice externe cu țările vecine. În afară de partenerii strategici ai autonomiei ‒ Rusia și Turcia ‒ la un nou nivel de interacțiune au ieșit relațiile cu Turkmenistanul și Kîrgîzstanul. Pînă ce autonomia se pregătește pentru deschiderea grădiniței de copii din Cișmichioi, construcția căreia a fost finanțată de partea turkmenă și lichidarea efectelor inundațiilor din Ceadîr-Lunga, cu sprijinul guvernului turc, autoritățile Găgăuziei stabilesc relații de prietenie cu Kîrgîzstan.

Vizita frățească
La începutul lunii septembrie, la invitația personală a președintelui Kîrgîzstanului, Almazbec Atambaev, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a efectuat o vizită oficială în această țară. În cadrul vizitei, șeful autonomiei a avut o întrevedere cu președintele Kîrgîzstanului la reședința acestuia din Cholpon-Ata.

În cadrul întrevederii bașcanului cu șeful statului kîrgîz, părțile au discutat un spectru larg de probleme ce țin de stabilirea contactelor în domeniul comercial-economic și cel cultural. Irina Vlah și-a exprimat recunoștința față de președinte pentru invitația de a participa la deschiderea celei de-a doua ediții a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor, care au o importanță culturală semnificativă pentru popoarele lumii turcice. Bașcanul a subliniat apropierea istorică a poporului găgăuz și cel kîrgîz, menționînd că ambele aparțin lumii turcice.

În cadrul întrevederii, părțile au identificat posibilele sfere de cooperare bilaterală. În special, au fost discutate posibilitățile de deschidere a centrului culturii kîrgîze la Universitatea de Stat din Comrat, participarea delegației republicii Kîrgîzstan la cel de-al doilea forum investițional de la Comrat, precum și Congresul lumii găgăuze.

Direcțiile prioritare de cooperare între Găgăuzia și Kîrgîzstan, de asemenea, pot deveni agricultura și infrastructura transportului. Președintele Kîrgîzstanului și bașcanul Găgăuziei au convenit asupra intensificării cooperării comercial-economice, orientate spre creșterea operațiunilor de export-import.

Investiții de cinci milioane de ruble
În cadrul vizitei în Kîrgîzstan, bașcanul, de asemenea, a avut o întrevedere cu președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov. Șefii celor două regiuni au discutat despre etapele de realizare a acordului semnat anterior de colaborare comercial-economică, tehnico-științifică și culturală, care prevede implementarea mai multor proiecte comune pînă în anul 2018.

În temeiul înțelegerilor convenite, președintele Tatarstanului a trimis în Găgăuzia lotul de instrumente muzicale în valoare de cinci milioane de ruble rusești. Irina Vlah i-a mulțumit lui Rustam Minnihanov pentru contribuția adusă la dezvoltarea culturii naționale a poporului găgăuz. "Suntem foarte recunoscători pentru colaborarea fructuoasă cu Tatarstanul în domeniul culturii. Cu toate acestea, în prezent, a apărut o problemă cu transportarea în Găgăuzia a două piane", a menționat bașcanul.

La rîndul său, Rustam Minnihanov a promis să se implice în soluționarea acestei probleme în cel mai scurt timp, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD cu referire la serviciul de presă al bașcanului.
"A trebuit să mă informați despre aceste probleme. Voi da indicații ministrului nostru al culturii și el vă va ajuta să rezolvați această problemă. Ar trebui cît mai curînd de livrat acest lot, cu atît mai mult că el deja a fost achiziționat", a spus Rustam Minnihanov.

Păstrînd moștenirea culturală a popoarelor turcice

În perioada 2-5 septembrie, în orașul kîrgîz Cholpon-Ata a avut loc cea de-a doua ediție a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor. La acest eveniment de amploare, comparabil cu Jocurile Olimpice, a adunat nu doar politicieni și sportivi, dar, de asemenea, artiști cunoscuți din întreaga lume. Hipodromul construitul conform celor mai moderne cerințe a adunat în tribunele sale peste 10 mii de spectatori. Printre oaspeții de onoare au fost președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, actorul american Steven Seagal și alți oaspeți de peste hotare.

Președintele Kîrgîzstanului, Almazbec Atambaev a venit cu un cuvînt de salut către cei prezenți și a anunțat oficial despre deschiderea celei de-a doua ediții a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor. "Ideea de bază a jocurilor este apropierea popoarelor și culturilor. Pentru noi, nomazii, este o sărbătoare de revenire la originile noastre, posibilitatea de a arăta copiilor noștri și întregii lumi toate bogățiile culturii de nomazi. Pentru spectatori este o modalitate de a afla ceva nou și de a atinge natura virgină și vechile tradiții, a se famliariza cu ospitalitatea și sinceritatea nomazilor", a spus Atambaev. Pentru participare sunt invitați circa 800 de sportivi din peste 62 de țări.

Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanArticole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

18:21; 28-04-2017
"Nevinovat": Curtea de Apel Comrat l-a achitat pe primarul de Taraclia, Serghei Filipov
 10
18:02; 28-04-2017
Angajații direcțiilor Comitetului Executiv și ai aparatului APG au ieșit la acțiunea de salubrizare
 10
17:31; 28-04-2017
Cancelaria de Stat a cerut autorităților de la Comrat să reexamineze tarifele pentru serviciile alimentarea cu apă și canalizare
 10
16:56; 28-04-2017
Postul public de televiziune GRT riscă să-și întrerupă emisia pînă la sfîrșitul anului
 12
16:19; 28-04-2017
Viceministrul agriculturii a sosit în Găgăuzia pentru a evalua pagubele cauzate de intemperii
 10
16:04; 28-04-2017
Anastasov: la Comrat scurgerea apei provenite din topirea zăpezii a avariat 25 de kilometri de drumuri urbane
 11
15:24; 28-04-2017
În meciul dintre "Sparta" și "Gagauzia-Oguzsport" a fost marcat un gol din centrul terenului
 9
15:13; 28-04-2017
În timpul intemperiilor la o întreprindere avicolă din Comrat au murit 16,5 mii de pui și s-au alterat 30 de mii de ouă
 14
14:19; 28-04-2017
Consilierii municipali din Comrat au propus deschiderea claselor cu predare exclusiv în limba moldovenească
 16
13:39; 28-04-2017
Consiliul municipal Comrat și-a anulat propria decizie privind atribuirea clădirii poliției numelui omului de afaceri Andrei Valicov
 15
12:57; 28-04-2017
Dmitrii Furtună a relatat despre proiectul pentru tineret GAMCON în cadrul unei emisiuni de la postul de radio “Albena”
 18
12:47; 28-04-2017
Moaștele Sfîntului Părinte Nectarie din Eghina vor fi aduse astăzi în Comrat
 19
18:55; 27-04-2017
Curtea de Apel a admis organizarea referendumului pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă
 57
18:51; 27-04-2017
La festivalul de dans din Serbia colectivul Mili-Dance din Comrat a ocupat primul loc în stilul Hip-Hop
 56
18:05; 27-04-2017
În Ferapontievca a fost inițiat un referendum de demitere a primarului
 61
lowhigh
Comunicate de presă
Comunicat de presă: Bașcanul îndeamnă Parlamentul să aprobe modificările la Legea "Privind statutul juridic special al Găgăuziei"
Bașcanul Irina Vlah consideră necesar să informeze organele de conducere ale Congresului puterilor locale și regionale al Consiliului Europei cu privire la hotărîrea discriminatoare a Guvernului Republicii Moldova cu privire la autonomia Găgăuză....
Manipulare informațională înainte de alegeri: titluri care manipulează
„Ideea candidatului comun, ÎNGROPATĂ! «Dacă ajunge preşedinte, Năstase va duce ţara de RÂPĂ»”, a titrat Publika TV la 11 octombrie 2016. Chiar dacă afirmația este luată între ghilimele și reprezentă o generalizare a ideilor formulate într-un talk-show desfășurat la Publika TV, jurnaliștii nu menționează în titlu că acestea sunt doar niște opinii. Astfel, titlul este manipulator deoarece se creează impresia că este vorba de un fapt real.[...

Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan