TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
Muzeul din Vulcănești și-ar putea pierde o parte din exponate, iar primarul are "alte priorități"
19:36; 10-03-2017 0 75
Muzeul din Vulcănești și-ar putea pierde o parte din exponate, iar primarul are "alte priorități"

Muzeul de Istorie din Vulcănești a ajuns într-o stare deplorabilă. Deși dispune de o colecție unică de 18 exponate, care descriu istoria seculară a sudului Moldovei, instituția nu mai este vizitată de turiști, din cauza deteriorării clădirii.

Acoperișul este găurit și permite scurgerea apei, după fiecare ploaie, iar depozitele sunt afectate de igrasie și mucegai. În pofida acestei situații, primăria orașului nu a planificat pentru acest an lucrări de reparație a muzeului.

Clădirea Muzeului de Istorie din Vulcănești a fost construită la mijlocul secolului trecut. Localnicii care au prins acele vremuri spun că, în timpul lucrărilor, au fost admise multiple abateri de la regulamentul în construcții și au fost utilizate materiale reciclate. În mod special, administrația muzeului este îngrijorată de starea acoperișului, prin care apa se scurge după orice ploaie. De aceea, sălile de expoziții și depozitele sunt afectate de igrasie și mucegai, principalul dușman al exponatelor.

”Poate fi și o ploaie slabă, însă dacă a găsit o crăpătură, apa, oricum, se va scurge. Avem scurgere de apă, chiar mare, în, practic, toate sălile. Suntem nevoiți să punem tot ce avem la îndemână - găleți, ligheane. Avem diferite exponate, însă, în primul rând, sunt expuse pericolului exponatele confecționate din hârtie. Urmează cele din pânză și alte materiale. Dacă apa ajunge la acestea, exponatul poate fi considerat ca pierdut”, spune directorul muzeului, Vasile Malcev.

Angajații muzeului au apelat de mai multe ori la fondator, primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglu. În ultimii doi ani, acesta nici nu a intrat pe la muzeu și nici în acest an nu sunt prevăzute resurse pentru reparație, transmite Gagauzinfo.MD.

”Vă spun sincer și adevărat că încă nu am elaborat proiectul. Intenționăm să cerem, pentru acest an, bani pentru finanțarea lucrărilor în casele de cultură de la Comitetul Executiv al Găgăuziei. Așa că, în primul rând, am vrea să reparăm acoperișul casei de cultură din oraș”, a menționat primarul or. Vulcănești, Victor Petrioglu.

De starea muzeului de istorie sunt îngrijorați consilierii locali socialiști. Aceștia consideră că o parte din banii necesari pentru lucrările de urgență poate fi găsită din fondul de rezervă. În plus, poate fi urmat exemplul raioanelor învecinate, unde autoritățile locale au identificat bani pentru reparația muzeelor din surse externe.

”Directorul muzeului a apelat de mai multe ori și a atenționat că acoperișul este deteriorat și că sunt afectate exponatele. De asemenea, am văzut de mai multe ori, mai ales vara, că angajații muzeului sunt nevoiți să scoată exponatele pentru a le usca și păstra. Este necesar de salvat muzeul, care dispune de exponate istorice foarte interesante”, susține președintele fracțiunii PSRM în Consiliul orășenesc Vulcănești, Vadim Șinic.

În total, în sălile muzeului din Vulcănești sunt prezentate 8000 de exponate. Alte 10 mii sunt păstrate în depozite. Colecția instituției include vestigii rare din perioada războaielor ruso-turce, de la finele secolului al 18-lea, începutul secolului al 19-lea.
Articole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

14:53; 29-04-2017
Furtuna: Pentru sprijinirea inițiativelor tinerilor din Găgăuzia proiectul Gamcon va acorda granturi de pînă la 10 mii de euro
 8
18:21; 28-04-2017
"Nevinovat": Curtea de Apel Comrat l-a achitat pe primarul de Taraclia, Serghei Filipov
 16
18:02; 28-04-2017
Angajații direcțiilor Comitetului Executiv și ai aparatului APG au ieșit la acțiunea de salubrizare
 16
17:31; 28-04-2017
Cancelaria de Stat a cerut autorităților de la Comrat să reexamineze tarifele pentru serviciile alimentarea cu apă și canalizare
 16
16:56; 28-04-2017
Postul public de televiziune GRT riscă să-și întrerupă emisia pînă la sfîrșitul anului
 17
16:19; 28-04-2017
Viceministrul agriculturii a sosit în Găgăuzia pentru a evalua pagubele cauzate de intemperii
 16
16:04; 28-04-2017
Anastasov: la Comrat scurgerea apei provenite din topirea zăpezii a avariat 25 de kilometri de drumuri urbane
 16
15:24; 28-04-2017
În meciul dintre "Sparta" și "Gagauzia-Oguzsport" a fost marcat un gol din centrul terenului
 16
15:13; 28-04-2017
În timpul intemperiilor la o întreprindere avicolă din Comrat au murit 16,5 mii de pui și s-au alterat 30 de mii de ouă
 25
14:19; 28-04-2017
Consilierii municipali din Comrat au propus deschiderea claselor cu predare exclusiv în limba moldovenească
 23
13:39; 28-04-2017
Consiliul municipal Comrat și-a anulat propria decizie privind atribuirea clădirii poliției numelui omului de afaceri Andrei Valicov
 21
12:57; 28-04-2017
Dmitrii Furtună a relatat despre proiectul pentru tineret GAMCON în cadrul unei emisiuni de la postul de radio “Albena”
 24
12:47; 28-04-2017
Moaștele Sfîntului Părinte Nectarie din Eghina vor fi aduse astăzi în Comrat
 27
18:55; 27-04-2017
Curtea de Apel a admis organizarea referendumului pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă
 58
18:51; 27-04-2017
La festivalul de dans din Serbia colectivul Mili-Dance din Comrat a ocupat primul loc în stilul Hip-Hop
 57
lowhigh
Comunicate de presă
Comunicat de presă: Bașcanul îndeamnă Parlamentul să aprobe modificările la Legea "Privind statutul juridic special al Găgăuziei"
Bașcanul Irina Vlah consideră necesar să informeze organele de conducere ale Congresului puterilor locale și regionale al Consiliului Europei cu privire la hotărîrea discriminatoare a Guvernului Republicii Moldova cu privire la autonomia Găgăuză....
Manipulare informațională înainte de alegeri: titluri care manipulează
„Ideea candidatului comun, ÎNGROPATĂ! «Dacă ajunge preşedinte, Năstase va duce ţara de RÂPĂ»”, a titrat Publika TV la 11 octombrie 2016. Chiar dacă afirmația este luată între ghilimele și reprezentă o generalizare a ideilor formulate într-un talk-show desfășurat la Publika TV, jurnaliștii nu menționează în titlu că acestea sunt doar niște opinii. Astfel, titlul este manipulator deoarece se creează impresia că este vorba de un fapt real.[...

Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan