TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
Muzeul din Vulcănești și-ar putea pierde o parte din exponate, iar primarul are "alte priorități"
19:36; 10-03-2017 0 36
Muzeul din Vulcănești și-ar putea pierde o parte din exponate, iar primarul are "alte priorități"

Muzeul de Istorie din Vulcănești a ajuns într-o stare deplorabilă. Deși dispune de o colecție unică de 18 exponate, care descriu istoria seculară a sudului Moldovei, instituția nu mai este vizitată de turiști, din cauza deteriorării clădirii.

Acoperișul este găurit și permite scurgerea apei, după fiecare ploaie, iar depozitele sunt afectate de igrasie și mucegai. În pofida acestei situații, primăria orașului nu a planificat pentru acest an lucrări de reparație a muzeului.

Clădirea Muzeului de Istorie din Vulcănești a fost construită la mijlocul secolului trecut. Localnicii care au prins acele vremuri spun că, în timpul lucrărilor, au fost admise multiple abateri de la regulamentul în construcții și au fost utilizate materiale reciclate. În mod special, administrația muzeului este îngrijorată de starea acoperișului, prin care apa se scurge după orice ploaie. De aceea, sălile de expoziții și depozitele sunt afectate de igrasie și mucegai, principalul dușman al exponatelor.

”Poate fi și o ploaie slabă, însă dacă a găsit o crăpătură, apa, oricum, se va scurge. Avem scurgere de apă, chiar mare, în, practic, toate sălile. Suntem nevoiți să punem tot ce avem la îndemână - găleți, ligheane. Avem diferite exponate, însă, în primul rând, sunt expuse pericolului exponatele confecționate din hârtie. Urmează cele din pânză și alte materiale. Dacă apa ajunge la acestea, exponatul poate fi considerat ca pierdut”, spune directorul muzeului, Vasile Malcev.

Angajații muzeului au apelat de mai multe ori la fondator, primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglu. În ultimii doi ani, acesta nici nu a intrat pe la muzeu și nici în acest an nu sunt prevăzute resurse pentru reparație, transmite Gagauzinfo.MD.

”Vă spun sincer și adevărat că încă nu am elaborat proiectul. Intenționăm să cerem, pentru acest an, bani pentru finanțarea lucrărilor în casele de cultură de la Comitetul Executiv al Găgăuziei. Așa că, în primul rând, am vrea să reparăm acoperișul casei de cultură din oraș”, a menționat primarul or. Vulcănești, Victor Petrioglu.

De starea muzeului de istorie sunt îngrijorați consilierii locali socialiști. Aceștia consideră că o parte din banii necesari pentru lucrările de urgență poate fi găsită din fondul de rezervă. În plus, poate fi urmat exemplul raioanelor învecinate, unde autoritățile locale au identificat bani pentru reparația muzeelor din surse externe.

”Directorul muzeului a apelat de mai multe ori și a atenționat că acoperișul este deteriorat și că sunt afectate exponatele. De asemenea, am văzut de mai multe ori, mai ales vara, că angajații muzeului sunt nevoiți să scoată exponatele pentru a le usca și păstra. Este necesar de salvat muzeul, care dispune de exponate istorice foarte interesante”, susține președintele fracțiunii PSRM în Consiliul orășenesc Vulcănești, Vadim Șinic.

În total, în sălile muzeului din Vulcănești sunt prezentate 8000 de exponate. Alte 10 mii sunt păstrate în depozite. Colecția instituției include vestigii rare din perioada războaielor ruso-turce, de la finele secolului al 18-lea, începutul secolului al 19-lea.
Articole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

18:29; 23-03-2017
Consiliul orășenesc din Ceadîr-Lunga a ridicat tarifele pentru călătoriile în transportul public
 12
18:17; 23-03-2017
Grevă la Comrat: Comercianții de carne cer autorităților locale să le permită să sacrifice vitele la domiciliu
 13
17:25; 23-03-2017
Vadim Ceban va anunța poziția Comitetului Executiv privind mecanismul de alocare a investițiilor capitale în cadrul unei conferințe de presă
 12
17:17; 23-03-2017
Conducerea Adunării Populare a Găgăuziei a criticat ideea de reformare a serviciului fiscal de stat al Moldovei
 11
17:03; 23-03-2017
Opinie: majoritatea parlamentară va putea retrage mandatele deputaților incomozi
 14
16:38; 23-03-2017
Vitalii Cebanu a propus crearea în Ferapontievca a "ceva de genul colhozului"
 14
16:08; 23-03-2017
Golul fotbalistului clubului "Oguzsport" suporterii l-au recunoscut ca fiind cel mai frumos din etapa a 17-a a Diviziei A
 13
15:59; 23-03-2017
Igor Dodon a discutat cu șefa grupului Adunării Parlamentare OSCE pentru Moldova relațiile dintre Chișinău și Comrat
 14
15:52; 23-03-2017
Deputatul Parlamentului European din Bulgaria Andrei Kovacev a vizitat Găgăuzia
 15
15:20; 23-03-2017
Filipov despre fondul rutier al Taracliei: Banii sunt îndreptați spre crearea condițiilor în administrația raională
 14
15:05; 23-03-2017
Cebanu: "proiectul cu privire la repartizarea investițiilor capitale a fost elaborat de Alexandr Tarnavschii"
 15
14:03; 23-03-2017
"Su-Canal" l-a prins pe consilierul municipal din partea PDM cu utilizarea apei "cu ocolirea contorului"
 14
19:14; 22-03-2017
Locuitorii circumscripției electorale nr. 1 au cerut Curții de Apel Comrat desfășurarea noilor alegeri cu participarea mai multor candidați
 26
18:48; 22-03-2017
Achiziționarea echipamentelor pentru rezidenții programului SARD o efectuează compania de consultanță
 21
18:34; 22-03-2017
Poliția caută caută o discipolă dispărută a școlii-internat din Ceadîr-Lunga în vîrstă de 16 ani
 28
lowhigh
Comunicate de presă
Comunicat de presă: Bașcanul îndeamnă Parlamentul să aprobe modificările la Legea "Privind statutul juridic special al Găgăuziei"
Bașcanul Irina Vlah consideră necesar să informeze organele de conducere ale Congresului puterilor locale și regionale al Consiliului Europei cu privire la hotărîrea discriminatoare a Guvernului Republicii Moldova cu privire la autonomia Găgăuză....
Manipulare informațională înainte de alegeri: titluri care manipulează
„Ideea candidatului comun, ÎNGROPATĂ! «Dacă ajunge preşedinte, Năstase va duce ţara de RÂPĂ»”, a titrat Publika TV la 11 octombrie 2016. Chiar dacă afirmația este luată între ghilimele și reprezentă o generalizare a ideilor formulate într-un talk-show desfășurat la Publika TV, jurnaliștii nu menționează în titlu că acestea sunt doar niște opinii. Astfel, titlul este manipulator deoarece se creează impresia că este vorba de un fapt real.[...

Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan