TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
Locuitorii din Găgăuzia au fost informați despre măsurile de prevenire a pestei porcine africane
16:00; 14-03-2017 0 58


În două raioane ale Republicii Moldova au fost depistate focare de pestă porcină africană. Este vorba despre Dondușeni și Soroca. Ca urmare a răspîndirii acestei boli în gospodăriile private, au fost nimiciți toți porcii de pe teritoriul focarului.

În cadrul unui briefing de presă susținut la Comrat, șeful direcției complexului agroindustrial al Găgăuziei, Alexandr Chendighelean și șeful direcției pentru siguranța alimentelor, Mihail Tucan au comunicat că pentru a preveni răspîndirea virusului pe teritoriul regiunii, locuitorii Găgăuziei trebuie să întreprindă o serie de măsuri importante.

Potrivit lui Alexandr Chendighelean, pe lîngă Comitetul Executiv al Găgăuziei a fost deja creată comisia pentru situații excepționale în zootehnie care, în comun cu serviciile veterinare și direcția pentru siguranța alimentelor, monitorizează situația în acest domeniu.

"În nordul republicii a fost depistată pesta porcină africană. Este o boală destul de gravă, care poate provoca pierderea efectivelor de porcine", a menționat Alexandr Chendighelean.

Potrivit lui Mihail Toucan, pesta porcină africană afectează porcii sălbatici și animalele de toate vîrstele și de toate rasele, în orice moment al anului. Pentru viața oamenilor, această boală nu prezintă niciun pericol, cu toate acestea, poate provoca pagube gospodăriilor.

"Simptomele pestei porcine africane - temperatura ridicată, refuzul de a mînca, voma, tusea și așa mai departe. Dar diagnosticul precis nu-l pot stabili nici medicii serviciului veterinar. Diagnosticul precis poate fi stabilit doar prin teste de laborator", a menționat Mihail Tucan.

Șeful direcției pentru siguranța alimentară a adăugat că situația nefavorabilă cu răspîndirea pestei porcine africane s-a creat în țara vecină Ucraina, unde numai de la începutul acestui an au fost înregistrate 50 de focare noi în 20 de regiuni. Pe teritoriul Moldovei, pentru prima dată virusul a fost depistat în septembrie 2016, în raionul Dondușeni, iar săptămîna trecută - în raionul Soroca.

"Imediat după apariția primelor focare în Ucraina, guvernul de la Chișinău a luat măsuri pentru a preveni răspîndirea acestei boli. În special, a fost aplicată interdicția la importul de produse din carne din Ucraina", - a explicat Tucan.

"Cu cîteva zile în urmă, un focar a fost depistat pe teritoriul raionului Soroca. Într-o gospodărie au fost nimiciți 7 porci", - a adăugat el.

Specialiștii spun că protejarea gospodăriilor de virusul pestei porcine africane se poate face prin realizarea unui șir de măsuri importante, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD.

"Evitați contactul porcilor cu animalele sălbatice și cele vagabonde. Purtătoare de virus pot fi rozătoarele și insectele. Pentru a preveni boala, este necesar de a nimici rozătoarele și insectele. Evitați sacrificarea animalelor în punctele neautorizate. În acest sens va fi emis un ordin", a menționat Mihail Tucan.

Șeful direcției complexului agroindustrial al Găgăuziei, Alexandr Chendighelean a adăugat că, în scopul prevenirii răspîndirii pestei africane, de asemenea, va fi instituită interdicția privind vînzarea cărnii în afara piețelor specializate. Toate produsele din carne din piețe vor fi verificate.

În cazul în care locuitorii Găgăuziei vor depista în gospodăriile lor cea mai mică suspiciune de pestă porcină africană, ei sunt îndemnați să se adreseze la direcția pentru siguranța alimentelor la numărul de telefon 029881474.Articole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

15:15; 27-04-2017
Topal: proiectul de curățare a rîului Stratan a început deja să dea rezultate pozitive
 3
14:58; 27-04-2017
Tapiola va fi înlocuit de Michalko. În UE s-au determinat cu noul șef al delegației în Moldova
 8
14:35; 27-04-2017
Pentru lichidarea consecințelor intemperiilor autoritățile autonomiei au alocat 590 de mii de lei
 9
13:52; 27-04-2017
Adunarea Populară a înaintat în parlament proiectul de lege privind anularea amenzilor "draconice"
 14
18:30; 26-04-2017
Pentru furtul băuturilor alcoolice, țigărilor și mezelurilor doi locuitori ai satului Beșalma, raionul Comrat riscă închisoare
 17
18:14; 26-04-2017
Regiunea Moscovei va transmite Găgăuziei echipamente pentru pomparea apei
 23
17:25; 26-04-2017
CEC-ul din Găgăuzia a relatat despre "provocările" cu care s-a confruntat la alegerile în Adunarea Populară
 25
16:31; 26-04-2017
Guvernul intenționează să înăsprească pedeapsa pentru traficul ilicit de pasageri
 17
16:11; 26-04-2017
Fețele bisericești au sfințit clădirea primăriei satului Avdarma
 17
16:02; 26-04-2017
De indemnizația pentru nașterea copilului vor putea beneficia și mamele din alte regiuni
 23
12:11; 26-04-2017
Șeful ONG-ului "Cernobîl" din Găgăuzia a fost decorat cu medalia Meritul Civic
 30
12:01; 26-04-2017
Ninsorile au afectat în Găgăuzia culturile de rapiță și pomii fructiferi
 33
11:35; 26-04-2017
Autoritățile din Comrat au întreprins măsuri de prevenire a ruperii digului lacului de acumulare din oraș
 28
11:20; 26-04-2017
LIVE: Briefing susținut de șeful complexului agroindustrial Alexandr Chendighelean privind prejudicierea sectorului agricol
 83
11:18; 26-04-2017
Irina Dragu s-a clasat pe locul trei la concursul internațional de muzică Youthvision-2017
 35
lowhigh
Comunicate de presă
Comunicat de presă: Bașcanul îndeamnă Parlamentul să aprobe modificările la Legea "Privind statutul juridic special al Găgăuziei"
Bașcanul Irina Vlah consideră necesar să informeze organele de conducere ale Congresului puterilor locale și regionale al Consiliului Europei cu privire la hotărîrea discriminatoare a Guvernului Republicii Moldova cu privire la autonomia Găgăuză....
Manipulare informațională înainte de alegeri: titluri care manipulează
„Ideea candidatului comun, ÎNGROPATĂ! «Dacă ajunge preşedinte, Năstase va duce ţara de RÂPĂ»”, a titrat Publika TV la 11 octombrie 2016. Chiar dacă afirmația este luată între ghilimele și reprezentă o generalizare a ideilor formulate într-un talk-show desfășurat la Publika TV, jurnaliștii nu menționează în titlu că acestea sunt doar niște opinii. Astfel, titlul este manipulator deoarece se creează impresia că este vorba de un fapt real.[...

Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan