TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
Locuitorii din Găgăuzia au fost informați despre măsurile de prevenire a pestei porcine africane
16:00; 14-03-2017 0 26


În două raioane ale Republicii Moldova au fost depistate focare de pestă porcină africană. Este vorba despre Dondușeni și Soroca. Ca urmare a răspîndirii acestei boli în gospodăriile private, au fost nimiciți toți porcii de pe teritoriul focarului.

În cadrul unui briefing de presă susținut la Comrat, șeful direcției complexului agroindustrial al Găgăuziei, Alexandr Chendighelean și șeful direcției pentru siguranța alimentelor, Mihail Tucan au comunicat că pentru a preveni răspîndirea virusului pe teritoriul regiunii, locuitorii Găgăuziei trebuie să întreprindă o serie de măsuri importante.

Potrivit lui Alexandr Chendighelean, pe lîngă Comitetul Executiv al Găgăuziei a fost deja creată comisia pentru situații excepționale în zootehnie care, în comun cu serviciile veterinare și direcția pentru siguranța alimentelor, monitorizează situația în acest domeniu.

"În nordul republicii a fost depistată pesta porcină africană. Este o boală destul de gravă, care poate provoca pierderea efectivelor de porcine", a menționat Alexandr Chendighelean.

Potrivit lui Mihail Toucan, pesta porcină africană afectează porcii sălbatici și animalele de toate vîrstele și de toate rasele, în orice moment al anului. Pentru viața oamenilor, această boală nu prezintă niciun pericol, cu toate acestea, poate provoca pagube gospodăriilor.

"Simptomele pestei porcine africane - temperatura ridicată, refuzul de a mînca, voma, tusea și așa mai departe. Dar diagnosticul precis nu-l pot stabili nici medicii serviciului veterinar. Diagnosticul precis poate fi stabilit doar prin teste de laborator", a menționat Mihail Tucan.

Șeful direcției pentru siguranța alimentară a adăugat că situația nefavorabilă cu răspîndirea pestei porcine africane s-a creat în țara vecină Ucraina, unde numai de la începutul acestui an au fost înregistrate 50 de focare noi în 20 de regiuni. Pe teritoriul Moldovei, pentru prima dată virusul a fost depistat în septembrie 2016, în raionul Dondușeni, iar săptămîna trecută - în raionul Soroca.

"Imediat după apariția primelor focare în Ucraina, guvernul de la Chișinău a luat măsuri pentru a preveni răspîndirea acestei boli. În special, a fost aplicată interdicția la importul de produse din carne din Ucraina", - a explicat Tucan.

"Cu cîteva zile în urmă, un focar a fost depistat pe teritoriul raionului Soroca. Într-o gospodărie au fost nimiciți 7 porci", - a adăugat el.

Specialiștii spun că protejarea gospodăriilor de virusul pestei porcine africane se poate face prin realizarea unui șir de măsuri importante, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD.

"Evitați contactul porcilor cu animalele sălbatice și cele vagabonde. Purtătoare de virus pot fi rozătoarele și insectele. Pentru a preveni boala, este necesar de a nimici rozătoarele și insectele. Evitați sacrificarea animalelor în punctele neautorizate. În acest sens va fi emis un ordin", a menționat Mihail Tucan.

Șeful direcției complexului agroindustrial al Găgăuziei, Alexandr Chendighelean a adăugat că, în scopul prevenirii răspîndirii pestei africane, de asemenea, va fi instituită interdicția privind vînzarea cărnii în afara piețelor specializate. Toate produsele din carne din piețe vor fi verificate.

În cazul în care locuitorii Găgăuziei vor depista în gospodăriile lor cea mai mică suspiciune de pestă porcină africană, ei sunt îndemnați să se adreseze la direcția pentru siguranța alimentelor la numărul de telefon 029881474.Articole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

19:14; 22-03-2017
Locuitorii circumscripției electorale nr. 1 au cerut Curții de Apel Comrat desfășurarea noilor alegeri cu participarea mai multor candidați
 12
18:48; 22-03-2017
Achiziționarea echipamentelor pentru rezidenții programului SARD o efectuează compania de consultanță
 12
18:34; 22-03-2017
Poliția caută caută o discipolă dispărută a școlii-internat din Ceadîr-Lunga în vîrstă de 16 ani
 15
18:08; 22-03-2017
Filipov i-a numit "infractori îndrăzneți" pe oamenii care se ocupă de tăierea ilicită a pădurii în Taraclia
 14
17:52; 22-03-2017
La solicitarea bașcanului Găgăuziei ministrul mediului va explica detaliile acordului de concesiune
 17
17:38; 22-03-2017
Direcția cultură și turism din Găgăuzia a elaborat ghidul turistic pentru cel de-al IV-lea congres mondial al găgăuzilor
 13
16:50; 22-03-2017
Ceban despre contractul de dare în concesiune a teritoriului din sudul Moldovei: "ar trebui să ne fie rușine de țara noastră"
 14
16:22; 22-03-2017
În Găgăuzia a fost formată unitatea Uniunii ofițerilor din Moldova
 15
15:37; 22-03-2017
LIVE: Acțiune de protest în fața sediului Curții de Apel Comrat (22.03.17)
 52
15:31; 22-03-2017
"Alegătorul se va putea familiariza cu candidații la funcția de deputat": Dudnic susține proiectul lui Plahotniuc
 19
15:05; 22-03-2017
Echipele găgăuze din Divizia B au început cea de-a doua jumătate a sezonului cu o victorie și două remize
 9
14:22; 22-03-2017
Doar cinci la sută din teritoriul autonomiei Găgăuze este acoperit cu plantații forestiere
 13
13:32; 22-03-2017
Bașcanul va desfășura "Dialog direct" cu locuitorii autonomiei
 24
18:57; 21-03-2017
Dmitrii Ganev din orașul Ceadîr-Lunga a debutat cu victorie în boxul profesionist
 14
18:39; 21-03-2017
Planul de activități comune Găgăuzia și regiunea Sverdlovsk îl vor semna la expoziția INNOPROM din Ekaterinburg
 19
lowhigh
Comunicate de presă
Comunicat de presă: Bașcanul îndeamnă Parlamentul să aprobe modificările la Legea "Privind statutul juridic special al Găgăuziei"
Bașcanul Irina Vlah consideră necesar să informeze organele de conducere ale Congresului puterilor locale și regionale al Consiliului Europei cu privire la hotărîrea discriminatoare a Guvernului Republicii Moldova cu privire la autonomia Găgăuză....
Manipulare informațională înainte de alegeri: titluri care manipulează
„Ideea candidatului comun, ÎNGROPATĂ! «Dacă ajunge preşedinte, Năstase va duce ţara de RÂPĂ»”, a titrat Publika TV la 11 octombrie 2016. Chiar dacă afirmația este luată între ghilimele și reprezentă o generalizare a ideilor formulate într-un talk-show desfășurat la Publika TV, jurnaliștii nu menționează în titlu că acestea sunt doar niște opinii. Astfel, titlul este manipulator deoarece se creează impresia că este vorba de un fapt real.[...

Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanОпрос

Dvs veți participa la acțiunile de protest, organizate de către opoziție?

- Da. Este datoria mea civilă.
- Nu. Opoziția nu va putea schimba nimic.
- Nu mă interesează politica.
- Oare acum se desfășoară acțiuni de protest?