TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
Irina Vlah a numit contractul de dare în concesiune a teritoriului din sudul Moldovei "o istorie întuncată"
13:15; 20-03-2017 0 46
Irina Vlah a numit contractul de dare în concesiune a teritoriului din sudul Moldovei "o istorie întuncată"

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a criticat dur acordul de dare în concesiune a teritoriului din sudul Moldovei, cu scopul de explorare a zăcămintelor de petrol și extracția de gaze de șist în viitor. Șefa regiunii a numit decizia guvernului "o istorie întuncată".

Declarația bașcanului a fost făcută înainte de ședința Comitetului Executiv al Găgăuziei din luni, 20 martie. Irina Vlah a subliniat că categoric împotriva explorării geologice a sudului Moldovei, săptămîna trecută, s-au pronunțat Comitetul Executiv al Găgăuziei, președintele Igor Dodon și opoziția parlamentară. Cu toate acestea, coaliția de guvernare a ignorat aceste semnale.

Bașcanul a declarat că conducerea Găgăuziei este îngrijorată și nemulțumită de "misterul" care înconjoară contractul de concesiune. Irina Vlah susține că, potrivit legislației, la început, a fost nevoie de desfășurarea unui studiu de fezabilitate, de organizarea audierilor publice cu implicarea experților și a societății. Apoi trebuia să fie organizată licitație deschisă.

În plus, potrivit șefei autonomiei, mai multe întrebări conducerii Găgăuziei au stîrnit informațiile despre compania "Frontera Resources", cu care a fost semnat contractul de concesiune.

"Se pare că această firmă este un offshore, prin intermediul căreia se realizează diferite scheme dubioase. Altfel, cum se explică faptul că, în conformitate cu rapoartele, anul trecut "Frontera Resources" a suportat pierderi de 20,5 milioane de dolari, iar cifra de afaceri în aceeași perioadă abia a depășit 3,7 milioane de dolari? Aceeași companie s-a recomandat nu din cea mai bună parte în Georgia și a rămas datoare statului georgian 30 de milioane de dolari", a declarat bașcanul.

Irina Vlah și-a exprimat îngrijorarea de faptul că extracția de gaze de șist se realizează prin metode barbare și aduce prejudicii enorme mediului.

"După cum puteți vedea, argumente pentru profunda noastră îngrijorare sunt mai mult decît suficiente. Iar ministerul ecologiei ne duce de nas și ne cere să credem pe cuvînt că totul este în ordine, nicio amenințare la adresa intereselor naționale ale Republicii Moldova acest contract de concesiune nu aduce. Ne mîhnește și poziția pasivă a speakerului și prim-ministrului. Deși, anume primele persoane, în opinia mea, trebuiau de la început să facă lumină în această istorie întunecată", a declarat bașcanul Găgăuziei.

În acest context, bașcanul a dat dispoziția subdiviziunilor de profil ale Comitetului Executiv al Găgăuziei să organizeze audieri publice și să discute în detaliu acest contract de concesiune și riscurile pe care le poartă pentru Găgăuzia.

"Haideți să atragem reprezentanți ai ministerului ecologiei, experți de mediu, economiști, reprezentanți ai acestei misterioase companii "Frontera Resources". Și, împreună cu deputații noștri, primarii și consilierii locali vom lua decizia dacă acest contract de concesiune este valabil pe teritoriul autonomiei", a spus bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.Articole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

16:08; 23-03-2017
Golul fotbalistului clubului "Oguzsport" suporterii l-au recunoscut ca fiind cel mai frumos din etapa a 17-a a Diviziei A
 4
15:59; 23-03-2017
Igor Dodon a discutat cu șefa grupului Adunării Parlamentare OSCE pentru Moldova relațiile dintre Chișinău și Comrat
 5
15:52; 23-03-2017
Deputatul Parlamentului European din Bulgaria Andrei Kovacev a vizitat Găgăuzia
 6
15:20; 23-03-2017
Filipov despre fondul rutier al Taracliei: Banii sunt îndreptați spre crearea condițiilor în administrația raională
 6
15:05; 23-03-2017
Cebanu: "proiectul cu privire la repartizarea investițiilor capitale a fost elaborat de Alexandr Tarnavschii"
 9
14:03; 23-03-2017
"Su-Canal" l-a prins pe consilierul municipal din partea PDM cu utilizarea apei "cu ocolirea contorului"
 11
19:14; 22-03-2017
Locuitorii circumscripției electorale nr. 1 au cerut Curții de Apel Comrat desfășurarea noilor alegeri cu participarea mai multor candidați
 25
18:48; 22-03-2017
Achiziționarea echipamentelor pentru rezidenții programului SARD o efectuează compania de consultanță
 18
18:34; 22-03-2017
Poliția caută caută o discipolă dispărută a școlii-internat din Ceadîr-Lunga în vîrstă de 16 ani
 27
18:08; 22-03-2017
Filipov i-a numit "infractori îndrăzneți" pe oamenii care se ocupă de tăierea ilicită a pădurii în Taraclia
 19
17:52; 22-03-2017
La solicitarea bașcanului Găgăuziei ministrul mediului va explica detaliile acordului de concesiune
 33
17:38; 22-03-2017
Direcția cultură și turism din Găgăuzia a elaborat ghidul turistic pentru cel de-al IV-lea congres mondial al găgăuzilor
 18
16:50; 22-03-2017
Ceban despre contractul de dare în concesiune a teritoriului din sudul Moldovei: "ar trebui să ne fie rușine de țara noastră"
 19
16:22; 22-03-2017
În Găgăuzia a fost formată unitatea Uniunii ofițerilor din Moldova
 25
15:37; 22-03-2017
LIVE: Acțiune de protest în fața sediului Curții de Apel Comrat (22.03.17)
 116
lowhigh
Comunicate de presă
Comunicat de presă: Bașcanul îndeamnă Parlamentul să aprobe modificările la Legea "Privind statutul juridic special al Găgăuziei"
Bașcanul Irina Vlah consideră necesar să informeze organele de conducere ale Congresului puterilor locale și regionale al Consiliului Europei cu privire la hotărîrea discriminatoare a Guvernului Republicii Moldova cu privire la autonomia Găgăuză....
Manipulare informațională înainte de alegeri: titluri care manipulează
„Ideea candidatului comun, ÎNGROPATĂ! «Dacă ajunge preşedinte, Năstase va duce ţara de RÂPĂ»”, a titrat Publika TV la 11 octombrie 2016. Chiar dacă afirmația este luată între ghilimele și reprezentă o generalizare a ideilor formulate într-un talk-show desfășurat la Publika TV, jurnaliștii nu menționează în titlu că acestea sunt doar niște opinii. Astfel, titlul este manipulator deoarece se creează impresia că este vorba de un fapt real.[...

Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan