TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
Irina Vlah a numit contractul de dare în concesiune a teritoriului din sudul Moldovei "o istorie întuncată"
13:15; 20-03-2017 0 87
Irina Vlah a numit contractul de dare în concesiune a teritoriului din sudul Moldovei "o istorie întuncată"

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a criticat dur acordul de dare în concesiune a teritoriului din sudul Moldovei, cu scopul de explorare a zăcămintelor de petrol și extracția de gaze de șist în viitor. Șefa regiunii a numit decizia guvernului "o istorie întuncată".

Declarația bașcanului a fost făcută înainte de ședința Comitetului Executiv al Găgăuziei din luni, 20 martie. Irina Vlah a subliniat că categoric împotriva explorării geologice a sudului Moldovei, săptămîna trecută, s-au pronunțat Comitetul Executiv al Găgăuziei, președintele Igor Dodon și opoziția parlamentară. Cu toate acestea, coaliția de guvernare a ignorat aceste semnale.

Bașcanul a declarat că conducerea Găgăuziei este îngrijorată și nemulțumită de "misterul" care înconjoară contractul de concesiune. Irina Vlah susține că, potrivit legislației, la început, a fost nevoie de desfășurarea unui studiu de fezabilitate, de organizarea audierilor publice cu implicarea experților și a societății. Apoi trebuia să fie organizată licitație deschisă.

În plus, potrivit șefei autonomiei, mai multe întrebări conducerii Găgăuziei au stîrnit informațiile despre compania "Frontera Resources", cu care a fost semnat contractul de concesiune.

"Se pare că această firmă este un offshore, prin intermediul căreia se realizează diferite scheme dubioase. Altfel, cum se explică faptul că, în conformitate cu rapoartele, anul trecut "Frontera Resources" a suportat pierderi de 20,5 milioane de dolari, iar cifra de afaceri în aceeași perioadă abia a depășit 3,7 milioane de dolari? Aceeași companie s-a recomandat nu din cea mai bună parte în Georgia și a rămas datoare statului georgian 30 de milioane de dolari", a declarat bașcanul.

Irina Vlah și-a exprimat îngrijorarea de faptul că extracția de gaze de șist se realizează prin metode barbare și aduce prejudicii enorme mediului.

"După cum puteți vedea, argumente pentru profunda noastră îngrijorare sunt mai mult decît suficiente. Iar ministerul ecologiei ne duce de nas și ne cere să credem pe cuvînt că totul este în ordine, nicio amenințare la adresa intereselor naționale ale Republicii Moldova acest contract de concesiune nu aduce. Ne mîhnește și poziția pasivă a speakerului și prim-ministrului. Deși, anume primele persoane, în opinia mea, trebuiau de la început să facă lumină în această istorie întunecată", a declarat bașcanul Găgăuziei.

În acest context, bașcanul a dat dispoziția subdiviziunilor de profil ale Comitetului Executiv al Găgăuziei să organizeze audieri publice și să discute în detaliu acest contract de concesiune și riscurile pe care le poartă pentru Găgăuzia.

"Haideți să atragem reprezentanți ai ministerului ecologiei, experți de mediu, economiști, reprezentanți ai acestei misterioase companii "Frontera Resources". Și, împreună cu deputații noștri, primarii și consilierii locali vom lua decizia dacă acest contract de concesiune este valabil pe teritoriul autonomiei", a spus bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.Articole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

18:21; 28-04-2017
"Nevinovat": Curtea de Apel Comrat l-a achitat pe primarul de Taraclia, Serghei Filipov
 10
18:02; 28-04-2017
Angajații direcțiilor Comitetului Executiv și ai aparatului APG au ieșit la acțiunea de salubrizare
 10
17:31; 28-04-2017
Cancelaria de Stat a cerut autorităților de la Comrat să reexamineze tarifele pentru serviciile alimentarea cu apă și canalizare
 10
16:56; 28-04-2017
Postul public de televiziune GRT riscă să-și întrerupă emisia pînă la sfîrșitul anului
 12
16:19; 28-04-2017
Viceministrul agriculturii a sosit în Găgăuzia pentru a evalua pagubele cauzate de intemperii
 10
16:04; 28-04-2017
Anastasov: la Comrat scurgerea apei provenite din topirea zăpezii a avariat 25 de kilometri de drumuri urbane
 11
15:24; 28-04-2017
În meciul dintre "Sparta" și "Gagauzia-Oguzsport" a fost marcat un gol din centrul terenului
 9
15:13; 28-04-2017
În timpul intemperiilor la o întreprindere avicolă din Comrat au murit 16,5 mii de pui și s-au alterat 30 de mii de ouă
 14
14:19; 28-04-2017
Consilierii municipali din Comrat au propus deschiderea claselor cu predare exclusiv în limba moldovenească
 16
13:39; 28-04-2017
Consiliul municipal Comrat și-a anulat propria decizie privind atribuirea clădirii poliției numelui omului de afaceri Andrei Valicov
 15
12:57; 28-04-2017
Dmitrii Furtună a relatat despre proiectul pentru tineret GAMCON în cadrul unei emisiuni de la postul de radio “Albena”
 18
12:47; 28-04-2017
Moaștele Sfîntului Părinte Nectarie din Eghina vor fi aduse astăzi în Comrat
 19
18:55; 27-04-2017
Curtea de Apel a admis organizarea referendumului pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă
 57
18:51; 27-04-2017
La festivalul de dans din Serbia colectivul Mili-Dance din Comrat a ocupat primul loc în stilul Hip-Hop
 56
18:05; 27-04-2017
În Ferapontievca a fost inițiat un referendum de demitere a primarului
 61
lowhigh
Comunicate de presă
Comunicat de presă: Bașcanul îndeamnă Parlamentul să aprobe modificările la Legea "Privind statutul juridic special al Găgăuziei"
Bașcanul Irina Vlah consideră necesar să informeze organele de conducere ale Congresului puterilor locale și regionale al Consiliului Europei cu privire la hotărîrea discriminatoare a Guvernului Republicii Moldova cu privire la autonomia Găgăuză....
Manipulare informațională înainte de alegeri: titluri care manipulează
„Ideea candidatului comun, ÎNGROPATĂ! «Dacă ajunge preşedinte, Năstase va duce ţara de RÂPĂ»”, a titrat Publika TV la 11 octombrie 2016. Chiar dacă afirmația este luată între ghilimele și reprezentă o generalizare a ideilor formulate într-un talk-show desfășurat la Publika TV, jurnaliștii nu menționează în titlu că acestea sunt doar niște opinii. Astfel, titlul este manipulator deoarece se creează impresia că este vorba de un fapt real.[...

Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan