TOP NEWS ПОЛИТИКА ЭКОНОМИКА ОБЩЕСТВО ПРОИСШЕСТВИЯ КУЛЬТУРА СПОРТ ФОТО LIVE
Minoritățile etnice: Ialoveni-Comrat
10:12; 3 09 2014 0 2764
Minoritățile etnice: Ialoveni-Comrat

Minoritățile etnice din Republica Moldova constituie 28,51% din totalul populației potrivit datelor Recensământului Național din 2004. Regiunile cu cea mai mare diversitate etnică din republică sunt nordul (ucraineni, ruși, țigani), sud-estul (găgăuzi și bulgari) și estul țării (ruși, ucraineni, etc.). De asemenea grupuri compacte de minorități etnice sunt prezente și în alte localități. Per total bulgarii reprezentă 2.02% din numărul populației Republicii Moldova.

Text: Maia Sadovici, Compania Publică Teleradio Gagauzia, Comrat
Veaceslav Aftene, www.ialovenionline.md, Ialoveni


La moment, în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia locuiesc circa 8 mii de locuitori de origine bulgară, reprezentând aproximativ 5% din populația totală a regiunii.

Conform datelor statistice comunitatea de bulgari din raionul Ialoveni este mai mică de 1000 de oameni, mai exact 935, ceea ce constituie 0.96% din populația raionului. Acestea sunt datele oficiale ale Recensământului Național din 2004, la o populație a raionul Ialoveni de 98 de mii de locuitori. Minoritatea bulgară locuiește compact în cele câteva sate din comuna Gangura: Misovca, Homuteanovca și Alexandrovca.

Bulgarii în Autonomia Găgăuză

„Republica Moldova are un cadru legal de o calitate înaltă în domeniul respectării drepturilor minorităţilor naţionale", spune Tatiana Racovcena , preşedinta comunităţii bulgarilor din Autonomia Găgăuză. „Atât Guvernul Moldovei, cât şi cel al Bulgariei au făcut foarte multe pentru păstrarea obiceiurilor, tradiţiilor şi limbii bulgare. Acest fapt este demonstrat şi de existenţa Universităţii de Stat din Comrat şi de faptul că în toate regiunile masiv populate de etnici bulgari se studiază limba bulgară. Avem şi multe biblioteci bogate cu fonduri de carte în limba bulgară. Din aceste considerente, putem spune că bulgarii se simt adevăraţi cetăţeni ai Moldovei", spune Tatiana Racovcena. Impactul politicilor educaţionale actuale pentru bulgari, găgăuzi este de aşa natură că avem un cetăţean al cărui grad de posedare a limbii române este atât de inferior, încât, deseori, nici nu se pot încadra în spaţiul public, rămânând izolaţi. Astfel, există riscul de imigrare peste hotare a acestor etnici, spre exemplu, în Rusia, Bulgaria. Totodată, anual sunt distribuiţi între 10-14 mii de lei pentru un copil, reprezentant al minorităţii etnice, şi, astfel, aceste investiţii creează nişte cetăţeni care, până la urmă, nu sunt loiali Republicii Moldova. În momentul de faţă, relaţia dintre moldoveni şi celelalte etnii nu este una pozitivă. Pentru a schimba această situaţie este nevoie de politici educaţionale mult mai raţionale şi chibzuite.

Bulgarii din raionul Ialoveni s-au rusificat rusificați

În comparație, în raionul Ialoveni statul etnic al bulgarilor nu este reglementat. Astfel, aceștia nu beneficiază de nici unul din avantajele legilor cu privire la minoritățile naționale de pe teritoriul Republicii Moldova.
În cea mai mare parte aceștia sunt rusificați și în viața de zi cu zi comunică în limba rusă. De asemenea și comunicarea cu autoritățile are loc în limba rusă. Iar la unica școală din comună, care este bilingvă, aceștia preferă să dea copiii în clasele de limbă rusă.
Președintele raionului Ialoveni, Lilian Popescu, spune că populația de bulgari de la Gangura nu are statut oficial de minoritate etnică. Iar acest fapt este un dezavantaj pentru ei. „Dacă această comunitate, chiar dacă este mică, s-ar organiza și s-ar declara minoritate bulgară vor putea beneficia de anumite programe de sprijin cultural din partea Guvernului, iar în bugetul raional vor fi alocați bani suplimentari pentru minorități”, afirmă președintele raionului.

Găgăuzii beneficiază de mai multe avantaje

Conform legii locale „Cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Găgăuziei (Găgăuz Eri)”, limbile oficiale în Găgăuzia sunt: limba „moldovenească”, limba găgăuză şi limba rusă. Vice-preşedintele executivului găgăuz Nicolai Stoianov spune că cunoaşterea limbii găgăuze le permite copiilor din regiune să comunice liber cu lumea găgăuză. În prezent, Moldova are o colaborare activă cu Turcia şi anume aici copiii de etnie găgăuză sunt solicitaţi. Tipărim cărţi, organizăm conferinţe şi seminare, dar o facem doar cu forţe proprii. Am început să tipărim suplimente în limba găgăuză la unele publicaţii. Graiul găgăuz poate fi auzit la televizor şi la radio. Posturile de televiziune şi radio din Găgăuzia emit, în toate cele trei limbi oficiale ale autonomiei. Majoritatea copiilor găgăuzi vorbesc limba lor maternă la nivel mediu sau foarte bun, şi asta pentru că în familii şi la grădiniţe limbile principale sunt găgăuza şi rusa. Acum doi ani, în mai multe grădiniţe s-au deschis grupe experimentale unde se predă doar în limba găgăuză.

Această experienţă a fost considerată un succes de administraţia autonomiei şi va fi extinsă. În rest, pe lângă faptul că minorii au câteva ore pe săptămână în limba găgăuză, celelalte obiecte sunt studiate în rusă. „În ceea ce priveşte problemele de studiere a limbii găgăuze, ele sunt multe”, spune Vera Balova, şefa Direcţiei Generale Învăţământ din Găgăuzia. „Principala problemă este lipsa unui număr suficient de manuale în limba găgăuză”. Potrivit ei, manuale în limba găgăuză au fost elaborate, dar cea mai mare problemă este lipsa resurselor financiare pentru editarea lor. Tot ce s-a editat până acum în limba găgăuză s-a făcut cu ajutorul sponsorilor”, a spus Vera Balova.

Fără a studia limba maternă, e imposibil să înveţi alte limbi. În comparaţie cu şcolile orăşeneşti la sate copii mai bine posedă limba, deoarece vorbesc acasă cu părinţii în limba lor maternă. Sunt unele greutăţi , nu ne ajung manuale si material didactic, spune Svetlana Todorova. Iată ce spun copii din acest sat: «Noi la şcoală învăţăm limba găgăuză, deoarece este limba noastră maternă. Eu sunt de naţionalitate găgăuză şi trebuie să-mi cunosc limba». «Este limba mea maternă, noi suntem găgăuzi. Şi trebuie să cunoaştem limba strămoşilor noştri”.

În şcolile din Găgăuzia va fi studiată, în mod obligatoriu, o disciplină nouă - istoria şi cultura poporului găgăuz. Ora va fi ţinută în limba găgăuză. Executivul de la Comrat a elaborat un proiect de lege care prevede introducerea acestei discipline. A fost alcătuit şi manualul, rămâne ca acesta să fie aprobat de către Ministerului Educaţiei de la Chișinău. Autoritățile din autonomie spun că în felul acesta vor acorda o atenţie sporită istoriei şi limbii găgăuzilor. "Acest lucru este inclus în curriculumul Ministerului Educaţiei al Republicii MoldovaAltceva e că n-am avut manuale. Iar cele pe care le aveam erau în limba rusă. De asemenea, noi ne propunem ca, prin buna cunoaştere a limbii găgăuze, copiii noştri să poată studia şi alte limbi străine", a declarat adjunctul başcanului Găgăuziei, Nicolai Stoianov.

Spre exemplu în satul Chirsova, sunt mulţi etnici bulgari, mai bine zis etnicii bulgari domină – sunt aproximativ 60% din componenţa acestei localități. Altă explicaţie este că foarte mulţi dintre etnicii găgăuzi, sau bulgari, sunt în căutarea unui loc de muncă în mod special în Federaţia Rusă. Nu există bariere lingvistice pentru ei atunci când pleacă să muncească în Federaţia Rusă, fiind o sursă importantă pentru ei de a-şi asigura financiar familiile.

Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Promovarea drepturilor minorităților şi ale grupurilor marginalizate din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri prin intermediul mass-media”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat și cu suportul organizaţiei Civil Rights Defenders din Suedia.

Responsabilitatea pentru opiniile exprimate în articol aparține autorilor acestora și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Centrului pentru Jurnalism Independent sau Civil Rights Defenders.Подписывайтесь на наши новостные ленты в социальных сетях - в facebook, одноклассниках, вконтакте, twitter и instagram
Читайте также по этой теме: 

 

Топовые новости

19:52; 22 окт 2019
В Гагаузии местные выборы прошли без происшествий
 202
17:10; 22 окт 2019
Федор Гагауз о трех «гагаузских законопроектах»: «Мы хотим «реальную» автономию»
 496
16:39; 22 окт 2019
Озвучены имена кандидатов, прошедших в сельский совет села Конгаз
 846
16:08; 22 окт 2019
«Это - болезнь. Она уже у меня в крови»: Александр Романов о достижениях в спорте
 765
15:16; 22 окт 2019
«Спасибо за оказанное доверие»: Господинов обратился к жителям Русской Киселии
 592
15:12; 22 окт 2019
Башкан встретилась с группой депутатов парламента Турции
 651
14:41; 22 окт 2019
Узнай, кто прошел в сельский совет Копчака
 799
14:21; 22 окт 2019
В Чадыр-Лунге стартует проект строительства туристического комплекса на базе конефермы
 624
14:07; 22 окт 2019
Младенца, пострадавшего в аварии в Буджаке, выписали домой
 685
13:55; 22 окт 2019
Местные выборы: в Чишмикиойе социалисты взяли большинство в сельсовете
 624
13:20; 22 окт 2019
Юные тхэквондисты Комратской спортшколы - призеры международного турнира в Румынии
 240
12:09; 22 окт 2019
Стали известны имена будущих советников в Вулканештах
 1489
11:42; 22 окт 2019
Узнай, кто вошел в муниципальный совет в Чадыр-Лунге
 1451
11:26; 22 окт 2019
Стали известны имена новых членов муниципального совета Комрата
 3435
10:24; 22 окт 2019
В Петербурге на кладбище нашли труп мужчины из Молдовы
 1258
Аналитика

Светлана Гамова, «Независимая газета»
«Независимая газета»: Гагаузия хочет, чтобы ей вернули автономию

Павел Тулба о местных выборах: "Кандидаты много обещают, но не предлагают конкретных решений"

О возможности нападения России на Украину через Гагаузию, написал польский автор