TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
"O să vă placă". Munteanu a explicat detaliile contractului de concesiune
15:14; 29-03-2017 0 729


Pe teritoriul din sudul Moldovei nu vor fi exctrase gaze de șist. În contractul de concesiune semnat de guvernul și compania americană Frontera Resources se spune despre gazele naturale și petrol, adică despre explorarea acestora, ci nu despre extragere.

Despre aceasta, la Comrat, a declarat ministrul mediului, Valeriu Munteanu, care a participat la întîlnirea extinsă cu participarea bașcanului, președintelui APG, membrilor Comitetului Executiv, deputaților în parlament și Adunării Populare a Găgăuziei, primarilor, precum și a societății civile.

Pentru a-l susține pe ministrul ecologiei, care în Găgăuzia, la solicitarea bașcanului a fost îndreptat de prim-ministrul Pavel Filip, au venit viceministrul economiei, Vitalie Iurcu și viceministrul justiției, Nicolae Eșanu.

Discuția cu cei prezenți a fost una dificilă, deoarece, timp de 40 de minute, Munteanu a citit raportul în limba de stat. Mai tîrziu, ministrul a trecut la limba rusă și a răspuns la întrebările celor prezenți.

Vorbind despre perspectivele industriei petroliere, ministrul a menționat că primele explorări ale zăcămintelor de petrol în republică au avut loc în anul 1946. Iar în 1995, un mic teritoriu din apropierea satului Văleni, raionul Cahul, guvernul l-a transmis în concesiune pe 20 de ani. Licența acestei companii s-a încheiat în 2015.

Ministrul mediului susține că contractul semnat pe 2 ianuarie 2017 în secret nu se diferă de documentul din 1995. Totodată, el a declarat că locuitorii din Găgăuzia nu trebuie să se sperie de contractul de concesiune, deoarece în acesta merge vorba doar despre explorarea resurselor naturale. Iar extracția acestora compania o va putea realiza doar peste 5-10 ani, dacă zăcăminte de petrol vor fi găsite și dacă acest drept va fi acordat de guvern.

"În vederea dezvoltării durabile a economiei și asigurării independenței energetice, guvernul a adoptat decizia de a relua explorările", a declarat Munteanu.

Totodată, ministrul de mai multe ori a utilizat cuvîntul "speculații", avînd în vedere faptul că în autonomie "se răspîndesc zvonuri" cu privire la extracția de gaze de șist în Găgăuzia.

"În toate documentele este vorba despre gaz și petrol, dar nu despre gaz de șist. Este o speculație. Vreau ca acei oameni care au îndoieli să se familiarizeze cu documentul, în care se specific în paranteze - gaz și petrol", a adăugat Munteanu.

De asemenea, el a adăugat că proiectul de decizie în prealabil a fost publicat pe site-ul ministerului și în ziarul înternațional The Economist. Însă, sugestii din partea societății civile și a autorităților de diferite niveluri la minister nu au parvenit.

Declarația ministrului a comentat-o bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care a declarat că actul de concesiune a fost adoptat în secret. Guvernatorul Găgăuziei s-a arătat convinsă că o astfel de chestiune trebuia coordonată în primul rînd cu autoritățile autonomiei.

"Ați luat decizia într-un mod obraznic şi neruşinat în locul autonomiei. Exact așa, ulterior, veți lua decizia de extracție a petrolului. O spun ca jurist - nu este respectată legea privind statutul juridic special al Găgăuziei", a menționat Irina Vlah.

"Ne rezervăm dreptul de ne adresa în instanța de judecată pentru a anula acest contract. De asemenea, vom desfășura o ședință comună a Comitetului Executiv și a APG, în cadrul căreia vom lua decizia dacă acest document va funcționa pe teritoriul Găgăuziei. Putem vorbi și despre un referendum popular pentru ca cetățenii să-și exprime poziția privind darea în concesiune a teritoriului nostru. Vom utiliza toate aceste instrumente", a declarat Irina Vlah.

Viceministrul justiției, Nicolae Eșanu l-a susținut pe colegul său de guvern.

"Dacă vreun jurist va analiza și va spune că în contract este prevăzut dreptul la extragerea petrolului și gazelor naturale, atunci voi demisiona. Am dat avizul acestui proiect. Și în el este vorba despre explorare, iar la extragerea petrolului și îndeosebi a gazului de șist nimeni nu are dreptul", a spus Eșanu.

Ex-deputatul APG, Ivan Burgudji a declarat că guvernul a încălcat articolul 111 din Constituție și articolul 6 din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, în care se spune "că zăcămintele autonomiei aparțin poporului Republicii Moldova, dar sunt componența economică a Găgăuziei".

"Noi toți am învățat la școală și știm că înseamnă gaz. Gazul de șist este același gaz natural, numai că este obținut prin fracturarea hidraulică. În acest caz, vor fi cauzate prejudicii mediului", a menționat șeful direcției complexului agroindustrial al Găgăuziei, Alexandr Chendighelean.

În replică, ministrul ecologiei, iarăși, a spus că nu este vorba despre gazul de șist. "De ce vă este frică? Permiteți-mi să vă explic, o să vă placă", a remarcat Munteanu.

În sala au fost prezenți și deputații PDM, Cornel Dudnic și Nicolai Dudoglo. Primul a declarat că contractul prevede doar că "americanii vor fi umbla cinci ani pe teritoriul nostru și vor fora cîteva sonde". Iar Nicolai Dudoglo a declarat că deputații parlamentului nu au nicio legătură cu concesiunea, deoarece "contractul a fost pregătit de guvern".

Poziția Comitetului Executiv al Găgăuziei a prezentat-o prim-adjunctul bașcanului, Vadim Ceban. El a adus drept exemplu practica mondială în domeniul de explorare și extracție de petrol și a menționat că contractul cu compania americană a fost semnat cu încălcări.

"Voi vorbi ca economist și cetățean al Republicii Moldova. Dacă această companie a cîștigat licitația, ea trebuie să dispună de finanțe, personal și posibilități tehnice pentru a efectua explorări. La aceste întrebări nu avem un răspuns. Eu cred că astfel de concesiuni trebuie să fie aprobate în parlament", a declarat Vadim Ceban.

Președintele APG, Vladimir Cîssa i-a mulțumit ministrului pentru vizita în Găgăuzia.

"Pe 21 martie am depus adresat ministrului un document. În acesta am adresat cîteva întrebări, inclusiv despre ce tipuri de gaze este vorba și dacă obiectul concesiunii este și teritoriul Găgăuziei. Astăzi, ministrul a dat răspunsuri detaliate", a menționat Vladimir Cîssa.

La finalul întrevederii, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a subliniat că discuția cu ministrul a fost una fructuoasă. Cu toate acestea, membrii Comitetului Executiv și deputații Adunării Populare totuși se vor întruni în ședință comună, în cadrul căreia vor lua o decizie cu privire la contractual de concesiune.

Menționăm că pe 29 martie, în paralel cu întîlnirea cu ministrul ecologiei, la Comrat a avut loc un miting împotriva extracției de gaze de șist.
"O să vă placă". Munteanu a explicat detaliile contractului de concesiune
"O să vă placă". Munteanu a explicat detaliile contractului de concesiune
"O să vă placă". Munteanu a explicat detaliile contractului de concesiune
"O să vă placă". Munteanu a explicat detaliile contractului de concesiune
"O să vă placă". Munteanu a explicat detaliile contractului de concesiune
"O să vă placă". Munteanu a explicat detaliile contractului de concesiuneArticole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

08:55; 7-09-2017
FALS: USAID a expediat o scrisoare deputatului democrat Serghei Sîrbu
 18174
09:18; 31-07-2017
Fals: Traian Băsescu a declarat că Maia Sandu ”a coborât la nivelul” lui Andrei Năstase
 20014
20:23; 6-06-2017
Versiunea în limba de stat a portalului de știri Gagauzinfo.MD își sistează temporar activitatea
 21454
17:59; 6-06-2017
Ministrul finanțelor a explicat aprecierea leului față de dolar
 21505
17:37; 6-06-2017
La al doilea examen de bacalaureat în Găgăuzia nu a fost anulată nicio lucrare
 21474
17:31; 6-06-2017
Fondul rutier al Găgăuziei în 2017 constituie 31 milioane de lei: cum vor fi distribuite mijloacele
 21531
17:03; 6-06-2017
Găgăuzia este liderul în Republica Moldova la numărul populației deservite de sistemul de alimentare cu apă
 21367
16:35; 6-06-2017
Echipa "Maiak" din Chirsova a obținut bronzul Diviziei B la fotbal
 21388
16:21; 6-06-2017
Lîngă Vulcănești a fost reținut un camion plin cu țigări de contrabandă
 21443
16:16; 6-06-2017
În satul Congaz s-a deschis o capelă și fîntîna renovată de la intrarea din partea de sud în localitate
 22320
14:47; 6-06-2017
Autoritățile din Ceadîr-Lunga îndeamnă locuitorii să cosească iarba, pentru a preveni incendiile
 4189
12:24; 6-06-2017
În parcul " 40 лет ВЛКСМ" din Ceadîr-Lunga se instalează bănci noi
 2583
12:01; 6-06-2017
"Sănătatea este garanția unei vieți lungi": medicii găgăuzi îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii
 1128
11:04; 6-06-2017
Proiectele manualelor de Limba găgăuză pentru elevii de liceu vor fi gata în termen de un an
 1162
09:15; 6-06-2017
Cartierul "Bugeac" din satul Congaz de hram a primit apă potabilă
 1244
lowhigh
Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan