TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
STOP FALS! Datele statistice, susținerea partidelor și fact-checking-ul
11:18; 6-04-2017 0 455
La 31 martie 2017, site-ul Today.md a publicat ştirea „Studiu // Partidele parlamentare și extra-parlamentare susțin votul uninominal”, în care este citat discursul șefului Direcției Informațional-Analitice din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Victor Rusu, la dezbaterile publice la tema proiectului de lege privind introducerea votului uninominal. Titlul şi textul articolului transmit informaţii generalizatoare care nu corespund adevărului în totalitate.
STOP FALS! Datele statistice, susținerea partidelor și fact-checking-ul


Două sondaje sociologice

Victor Rusu vorbește despre un studiu care are la bază două sondaje sociologice, unul realizat de compania IMAS și altul de asociaţia Promo-LEX, care ar confirma susținerea masivă de către cetățenii Republicii Moldova a inițiativei Partidului Democrat de introducere a votului uninominal pentru alegerea Parlamentului. Însă site-ul Today.md nu menționează că ambele sondaje au fost realizate, de fapt, de aceeași companie, cel de-al doilea a fost la comanda Promo-Lex.

Totodată, primul sondaj a fost realizat exclusiv în rândul diasporei şi nu poate fi considerat relevant pentru întreaga populație din Moldova, chiar dacă arată o susținere de 51% pentru sistemul de vot uninominal. În cazul celui de-al doilea studiu, la întrebarea despre preferințele în materie de sisteme electorale, respondenții s-au împărțit în felul următor:

• Pentru menținerea actualului sistem proporțional de vot – 23%
• Pentru modificarea sistemului actual prin introducerea listelor deschise – 12%
• Pentru modificarea sistemului actual prin introducerea votului uninominal – 32%
• Pentru modificarea sistemului actual prin introducerea votului mixt – 21%
• Nu știu/Nu răspund – 12%
STOP FALS! Datele statistice, susținerea partidelor și fact-checking-ul

Sursă: datele sondajului realizat la comanda asociaţiei Promo-Lex

Autorii articolului au prezentat doar cifrele referitoare la sistemele de vot uninominal și cel mixt, care însumate reprezintă 53% dintre respondenți. Însă, dacă analizăm metodologia studiului, observăm că marja de eroare a acestuia reprezintă 2,8%, iar autorii solicită un grad sporit de precauție în interpretarea rezultatelor cercetării. Speculațiile cu privire la prezentarea datelor pot fi diferite, dar ele nu adaugă valoare unei știri de calitate.

Votul uninominal este susținut de platformele electorale ale partidelor?

Citându-l pe Victor Rusu, site-ul Today.md relatează despre susținerea introducerii votului uninominal sau mixt în „platformele electorale” ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Uniunii Centriste din Moldova, Partidului European, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Popular și Partidului Acțiune Democrată. Realitatea însă este diferită.

La ultimul scrutin electoral parlamentar, platforma electorală a PSRM nu făcea referințe la sistemul electoral uninominal, iar programul partidului propune introducerea unui sistem electoral mixt cu un prag electoral de 4% și cote de reprezentare a Transnistriei și Găgăuziei. Uniunea Centristă îşi propunea la alegerile parlamentare din 2014 federalizarea Republicii Moldova prin instituirea unei federații asimetrice, în cadrul căreia sistemul de vot urma să fie unul uninominal. O astfel de reformă politică nu poate fi considerată echivalentă cu susținerea sistemului uninominal decât în cadrul unei reforme structurale extinse. Partidul European nu a participat la ultimul scrutin electoral parlamentar.

De asemenea, acesta nu a prezentat rapoarte financiare Ministerului Justiției din 2011. În programul partidului adoptat în 2005, acesta pledează pentru introducerea unui sistem electoral mixt, care ar contribui la calitatea procesului legislativ. Votul uninominal nu se regăsește nici în programul electoral al Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru ultimele alegeri parlamentare. Totodată, programul politic al PLDM, adoptat la 11 decembrie 2011, propune crearea unui sistem electoral mixt, „care va realiza o legătură directă personalizată cu alegătorii – prin vot uninominal și se va respecta principiul reprezentării proporționale (inclusiv a minorităților) – prin vot în bază de listă.”

Motivarea prezentată de programul politic al acestui partid de asemenea nu este compatibilă cu inițiativa legislativă privind introducerea votului uninominal, fiind diferită ca și problematică, dar și ca soluții propuse. Partidul Popular din Republica Moldova propunea în cadrul alegerilor parlamentare din 2014 introducerea unui sistem electoral mixt, în care deputații să fie aleși pe liste de partid și în circumscripții uninominale în proporție de 50 la 50, cu reducerea numărului acestora până la 71 de membri ai Legislativului.

Singurul partid extraparlamentar dintre cele citate care susține introducerea sistemului de vot uninominal este Partidul Acțiune Democrată. Totuși, în Programul Politic al PAD, adoptat la 6 noiembrie 2011, se propune drept etapă de tranziție „implementarea unui sistem mixt, o parte mai mică de candidați urmând a fi aleasă pe baza sistemului proporțional, bazat pe liste de partid, iar o parte mai mare de candidați urmând a fi aleasă în baza sistemului majoritar, cu circumscripții uninominale.” Menționăm că președintele PAD, Mihai Godea a fost numit consilier de stat în Guvernul Filip, în ianuarie 2016.

Adresele Curții Constituționale

De asemenea, Today.md îl citează pe Victor Rusu referitor la adresele Curții Constituționale cu privire la înlăturarea deficiențelor stabilite de Înalta Curte în legislația electorală. Menționăm că cele șase adrese au fost prezentate în cadrul dezbaterilor de către Secretarul General al Curții Constituționale, Rodica Secrieru, iar acestea nu prescriu modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova.

În loc de concluzie

Știrile realizate în baza unor prezentări publice trebuie să treacă prin procedura de fact-checking care îmbunătățește calitatea activității jurnalistice. Atunci când jurnaliștii operează cu date statistice, sondaje și studii cantitative, rezultatele lor trebuie prezentate în totalitate și cu trimitere la sursa originală. În lipsa acestor elemente importante, faptele prezentate sunt denaturate, iar articolele denotă o atitudine părtinitoare.

Andrei Curăraru, Cercetător asociat East-Center think-tank

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase – STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).Articole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

08:55; 7-09-2017
FALS: USAID a expediat o scrisoare deputatului democrat Serghei Sîrbu
 18102
09:18; 31-07-2017
Fals: Traian Băsescu a declarat că Maia Sandu ”a coborât la nivelul” lui Andrei Năstase
 19891
20:23; 6-06-2017
Versiunea în limba de stat a portalului de știri Gagauzinfo.MD își sistează temporar activitatea
 21400
17:59; 6-06-2017
Ministrul finanțelor a explicat aprecierea leului față de dolar
 21412
17:37; 6-06-2017
La al doilea examen de bacalaureat în Găgăuzia nu a fost anulată nicio lucrare
 21381
17:31; 6-06-2017
Fondul rutier al Găgăuziei în 2017 constituie 31 milioane de lei: cum vor fi distribuite mijloacele
 21460
17:03; 6-06-2017
Găgăuzia este liderul în Republica Moldova la numărul populației deservite de sistemul de alimentare cu apă
 21290
16:35; 6-06-2017
Echipa "Maiak" din Chirsova a obținut bronzul Diviziei B la fotbal
 21320
16:21; 6-06-2017
Lîngă Vulcănești a fost reținut un camion plin cu țigări de contrabandă
 21373
16:16; 6-06-2017
În satul Congaz s-a deschis o capelă și fîntîna renovată de la intrarea din partea de sud în localitate
 22081
14:47; 6-06-2017
Autoritățile din Ceadîr-Lunga îndeamnă locuitorii să cosească iarba, pentru a preveni incendiile
 4086
12:24; 6-06-2017
În parcul " 40 лет ВЛКСМ" din Ceadîr-Lunga se instalează bănci noi
 2534
12:01; 6-06-2017
"Sănătatea este garanția unei vieți lungi": medicii găgăuzi îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii
 1059
11:04; 6-06-2017
Proiectele manualelor de Limba găgăuză pentru elevii de liceu vor fi gata în termen de un an
 1071
09:15; 6-06-2017
Cartierul "Bugeac" din satul Congaz de hram a primit apă potabilă
 1189
lowhigh
Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan