TOP NEWS Politică Economie Societate Incidente Cultură Sport Foto Video LIVE
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan
11:40; 9-09-2016 0 2320
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan
Republica Kîrgîză a devenit al treilea stat din lumea turcică, cu care autonomia Găgăuză a stabilit relații directe și a trasat perspectivele de cooperare bilaterală.

Text: Ivan Ianacoglo, ziarul "В фокусе недели"

În ultimul an și jumătate, autonomia și-a activizat relațiile politice externe cu țările vecine. În afară de partenerii strategici ai autonomiei ‒ Rusia și Turcia ‒ la un nou nivel de interacțiune au ieșit relațiile cu Turkmenistanul și Kîrgîzstanul. Pînă ce autonomia se pregătește pentru deschiderea grădiniței de copii din Cișmichioi, construcția căreia a fost finanțată de partea turkmenă și lichidarea efectelor inundațiilor din Ceadîr-Lunga, cu sprijinul guvernului turc, autoritățile Găgăuziei stabilesc relații de prietenie cu Kîrgîzstan.

Vizita frățească
La începutul lunii septembrie, la invitația personală a președintelui Kîrgîzstanului, Almazbec Atambaev, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a efectuat o vizită oficială în această țară. În cadrul vizitei, șeful autonomiei a avut o întrevedere cu președintele Kîrgîzstanului la reședința acestuia din Cholpon-Ata.

În cadrul întrevederii bașcanului cu șeful statului kîrgîz, părțile au discutat un spectru larg de probleme ce țin de stabilirea contactelor în domeniul comercial-economic și cel cultural. Irina Vlah și-a exprimat recunoștința față de președinte pentru invitația de a participa la deschiderea celei de-a doua ediții a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor, care au o importanță culturală semnificativă pentru popoarele lumii turcice. Bașcanul a subliniat apropierea istorică a poporului găgăuz și cel kîrgîz, menționînd că ambele aparțin lumii turcice.

În cadrul întrevederii, părțile au identificat posibilele sfere de cooperare bilaterală. În special, au fost discutate posibilitățile de deschidere a centrului culturii kîrgîze la Universitatea de Stat din Comrat, participarea delegației republicii Kîrgîzstan la cel de-al doilea forum investițional de la Comrat, precum și Congresul lumii găgăuze.

Direcțiile prioritare de cooperare între Găgăuzia și Kîrgîzstan, de asemenea, pot deveni agricultura și infrastructura transportului. Președintele Kîrgîzstanului și bașcanul Găgăuziei au convenit asupra intensificării cooperării comercial-economice, orientate spre creșterea operațiunilor de export-import.

Investiții de cinci milioane de ruble
În cadrul vizitei în Kîrgîzstan, bașcanul, de asemenea, a avut o întrevedere cu președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov. Șefii celor două regiuni au discutat despre etapele de realizare a acordului semnat anterior de colaborare comercial-economică, tehnico-științifică și culturală, care prevede implementarea mai multor proiecte comune pînă în anul 2018.

În temeiul înțelegerilor convenite, președintele Tatarstanului a trimis în Găgăuzia lotul de instrumente muzicale în valoare de cinci milioane de ruble rusești. Irina Vlah i-a mulțumit lui Rustam Minnihanov pentru contribuția adusă la dezvoltarea culturii naționale a poporului găgăuz. "Suntem foarte recunoscători pentru colaborarea fructuoasă cu Tatarstanul în domeniul culturii. Cu toate acestea, în prezent, a apărut o problemă cu transportarea în Găgăuzia a două piane", a menționat bașcanul.

La rîndul său, Rustam Minnihanov a promis să se implice în soluționarea acestei probleme în cel mai scurt timp, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD cu referire la serviciul de presă al bașcanului.
"A trebuit să mă informați despre aceste probleme. Voi da indicații ministrului nostru al culturii și el vă va ajuta să rezolvați această problemă. Ar trebui cît mai curînd de livrat acest lot, cu atît mai mult că el deja a fost achiziționat", a spus Rustam Minnihanov.

Păstrînd moștenirea culturală a popoarelor turcice

În perioada 2-5 septembrie, în orașul kîrgîz Cholpon-Ata a avut loc cea de-a doua ediție a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor. La acest eveniment de amploare, comparabil cu Jocurile Olimpice, a adunat nu doar politicieni și sportivi, dar, de asemenea, artiști cunoscuți din întreaga lume. Hipodromul construitul conform celor mai moderne cerințe a adunat în tribunele sale peste 10 mii de spectatori. Printre oaspeții de onoare au fost președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, actorul american Steven Seagal și alți oaspeți de peste hotare.

Președintele Kîrgîzstanului, Almazbec Atambaev a venit cu un cuvînt de salut către cei prezenți și a anunțat oficial despre deschiderea celei de-a doua ediții a Jocurilor Mondiale ale Nomazilor. "Ideea de bază a jocurilor este apropierea popoarelor și culturilor. Pentru noi, nomazii, este o sărbătoare de revenire la originile noastre, posibilitatea de a arăta copiilor noștri și întregii lumi toate bogățiile culturii de nomazi. Pentru spectatori este o modalitate de a afla ceva nou și de a atinge natura virgină și vechile tradiții, a se famliariza cu ospitalitatea și sinceritatea nomazilor", a spus Atambaev. Pentru participare sunt invitați circa 800 de sportivi din peste 62 de țări.

Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanGăgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în KîrgîzstanArticole pe teme asemănătoare:


 

 Top știri

08:55; 7-09-2017
FALS: USAID a expediat o scrisoare deputatului democrat Serghei Sîrbu
 18101
09:18; 31-07-2017
Fals: Traian Băsescu a declarat că Maia Sandu ”a coborât la nivelul” lui Andrei Năstase
 19888
20:23; 6-06-2017
Versiunea în limba de stat a portalului de știri Gagauzinfo.MD își sistează temporar activitatea
 21398
17:59; 6-06-2017
Ministrul finanțelor a explicat aprecierea leului față de dolar
 21409
17:37; 6-06-2017
La al doilea examen de bacalaureat în Găgăuzia nu a fost anulată nicio lucrare
 21377
17:31; 6-06-2017
Fondul rutier al Găgăuziei în 2017 constituie 31 milioane de lei: cum vor fi distribuite mijloacele
 21459
17:03; 6-06-2017
Găgăuzia este liderul în Republica Moldova la numărul populației deservite de sistemul de alimentare cu apă
 21290
16:35; 6-06-2017
Echipa "Maiak" din Chirsova a obținut bronzul Diviziei B la fotbal
 21319
16:21; 6-06-2017
Lîngă Vulcănești a fost reținut un camion plin cu țigări de contrabandă
 21372
16:16; 6-06-2017
În satul Congaz s-a deschis o capelă și fîntîna renovată de la intrarea din partea de sud în localitate
 22077
14:47; 6-06-2017
Autoritățile din Ceadîr-Lunga îndeamnă locuitorii să cosească iarba, pentru a preveni incendiile
 4078
12:24; 6-06-2017
În parcul " 40 лет ВЛКСМ" din Ceadîr-Lunga se instalează bănci noi
 2533
12:01; 6-06-2017
"Sănătatea este garanția unei vieți lungi": medicii găgăuzi îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii
 1057
11:04; 6-06-2017
Proiectele manualelor de Limba găgăuză pentru elevii de liceu vor fi gata în termen de un an
 1069
09:15; 6-06-2017
Cartierul "Bugeac" din satul Congaz de hram a primit apă potabilă
 1188
lowhigh
Analitică

Ivan Ialanji
În 2017 în Moldova bugetarii vor avea 13 zilele libere

Alex Radu
Drumarii din Taraclia dispun de tehnică suficientă, dar nu au suficient combustibil și lubrifianți

Ivan Ianacoglo
Găgăuzia și rolul ei în lumea turcică. Totalurile vizitei bașcanului în Kîrgîzstan